Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές – Αυτισμός

Εισαγωγή

Μισό εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο έχουν κάποια μορφή αυτισμού. Παρόλα αυτά, πολλοί παιδίατροι δεν έχουν δει ποτέ ένα αυτιστικό ασθενή, έτσι δεν ξέρουν τι να αναζητήσουν, οι μη ενημερωμένοι γιατροί μπορεί να πουν στους γονείς που ανησυχούν ότι απλά υπερβάλλουν και ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

Εάν το παιδί σας εμφανίζει συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, μια τέτοια προσέγγιση είναι επικίνδυνη επειδή ο χρόνος είναι πραγματικά πολύ σημαντικός.

Ο αυτισμός είναι μια νευροβιολογική κατάσταση με πολλές προκλήσεις αλλά και σπουδαία χαρίσματα. Δεν είναι μια ψυχική ασθένεια ή αποτέλεσμα κακών γονέων και πολλοί άνθρωποι με αυτισμό έχουν διαπρέψει και προσφέρει πολλά στην κοινωνία μας.

Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού πρέπει να ξεκινήσουν προγράμματα πρώιμης παρέμβασης το συντομότερο δυνατόν καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος.

 

Διαγνωστικά κριτήρια

Για να ανήκει το παιδί στην διαγνωστική κατηγορία ‘’Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος’’, πρέπει να έχει τουλάχιστον έξι συμπτώματα, με τουλάχιστον δύο συμπτώματα από τον τομέα : κοινωνική αλληλεπίδραση και ένα σύμπτωμα από τον τομέα: επικοινωνία και από τον τομέα: συμπεριφορά.

Κοινωνική αλληλεπίδραση:

Χαρακτηριστική αδυναμία στη χρήση πολλαπλών μη λεκτικών συμπεριφορών

Αποτυχία να αναπτύξει κατάλληλες για την ηλικία του σχέσεις με συνομηλίκους του

Έλλειψη αυθόρμητης αναζήτησης να μοιραστεί τα ενδιαφέροντα ή τα επιτεύγματα του με τους άλλους

Έλλειψη κοινωνικής ή συναισθηματικής αμοιβαιότητας

 

Επικοινωνία:

Καθυστέρηση ή έλλειψη της προφορικής γλωσσικής ανάπτυξης

Σοβαρή αδυναμία στις ομιλητικές δεξιότητες

Στερεοτυπική και επαναλαμβανόμενη χρήση της γλώσσας

Έλλειψη αυθόρμητου, κατάλληλου για την ηλικία, συμβολικού παιχνιδιού ή παιχνιδιού μίμησης

 

Συμπεριφορά:

Απασχόληση με τουλάχιστον ένα στερεότυπο και περιορισμένο μοτίβο ενδιαφέροντος σε μη φυσιολογικό βαθμό

Άκαμπτη εμμονή σε μη λειτουργικές ρουτίνες ή τελετουργίες

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις και ενασχόληση με τμήματα αντικειμένων

Επίμονη ενασχόληση με μέρη αντικειμένων

 

Εκτός από αυτά τα έξι συμπτώματα, το παιδί πρέπει επίσης να δείχνει μια καθυστέρηση στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την κοινωνική επικοινωνία, ή το συμβολικό παιχνίδι. Η διάγνωση του αυτισμού μπορεί να συμβεί και αργότερα αλλά είναι σαφές ότι τα συμπτώματα είναι εμφανή πριν από την ηλικία των 3 ετών.

Μετά από τη διάγνωση του αυτισμού, αρχίζει η πραγματική δουλειά. Τα αυτιστικά άτομα χρειάζονται πολύ βοήθεια. Και επειδή υπάρχουν τόσες διαφοροποιήσεις ανά άτομο όσον αφορά τις δυσκολίες και τα συμπτώματά τους, χρειάζονται εξατομικευμένα προγράμματα.

Οι γονείς και όσοι εμπλέκονται με την αγωγή και την εκπαίδευση τους πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα ώστε να εξακριβωθούν οι δυσκολίες λεπτομερειακά και να εργαστούμε μεθοδευμένα για την ανάπτυξη του δυναμικού του κάθε ατόμου.

Ο αυτισμός δεν θεραπεύεται αλλά με πολύ δουλειά και συντονισμένες προσπάθειες βελτιώνονται τα συμπτώματά του.